Tænk nu hvis fastholdelse blev skiftet ud med frisættelse?

Findes der mon en anderledes måde at tale om fastholdelse af medarbejdere? Slår du ordet ”fastholde” op i den danske ordbog står der, “at opretholde noget i uændret form”. Højst sandsynligt kan du allerede nu høre det begrænsede i at være i samme uændrede form og så endda, når det handler om dig som menneske og medarbejder.

Det afhænger selvfølgelig af, hvem du spørger, og hvilken side af bordet du sidder ved.

Ikke kun sort og hvidt

Men at bruge ordet fastholdelse om det at holde på en medarbejder i det samme job eller organisation, får min tanker til at galopere. Jeg forestiller mig én medarbejder, som holdes fast i ensartede opgaver, er fanget på hænder og fødder og kun ser det samme uændrede job med de samme uændrede opgaver og ansvarsområder.

Der er selvfølgelig en grund til, at organisationer ønsker at fastholde sine medarbejdere og særligt de nøglemedarbejdere, som er afgørende for organisationens drift og vækst.

Faktisk ønsker en arbejdsgiver i gennemsnit at fastholde en medarbejder i 5,9 år. Det kræver selvfølgelig, at du som medarbejder ønsker at blive der så længe. Altså at du trives og er glad for dit job. Men er det ikke på tide med et nyt ord fremfor fastholdelse?

Vi skal frisættes

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen slår på tromme for, at vi skal frisættes på arbejdsmarkedet. Vi skal have et arbejdsliv, hvor vi ikke kigger på uret, men hvor vi frisættes i vores job og fokuserer på at udvide grænser og udvikle os.

Hvorfor?

Fordi ligesom samfundet og organisationer er vi som mennesker i konstant udvikling. Vi tillærer os hele tiden nye færdigheder, og er selv med til at spotte problemer og finde kreative løsninger.

Hvis fremtiden udvikler sig som den spås, bliver vores arbejdsmarkedet i langt højere grad præget af projektansættelse og freelanceopgaver, hvor rollen som selvstændig/freelance konsulent vil dominere.

Ny tid kræver nye ord

Vi vil i fremtiden i langt højere grad selv designe vores arbejdsliv. Formen vil ændre sig mange gange, og det er på tide at tale om dig som én der frisættes i dit job. Lyder det ikke langt mere styrkende og udviklende?

Tænk, hvis du var frisat fremfor fastholdt i dit arbejde? Lyder det ret meget bedre?